Şakirpaşa Onur Mahallesi 45036 Sokak No : 39 Seyhan/Adana
trende

İlk defa ev kiralayacaklar için 7 önemli öneri

11.02.2024
66
İlk defa ev kiralayacaklar için 7 önemli öneri

Yeni ev, yeni umutlar…

Gayrimenkul sahibi olsanız da işinize veya okulunuza yakın ya da sizin için imkanları daha güzel veya sevdiğiniz bir muhitte yaşamak için ilk defa kiraya geçecekseniz bazı konulara dikkat etmeniz gerekiyor. Daha önce hiç ev kirası vermediyseniz, baba evinden yeni çıkıyorsanız size kötü bir haberimiz var: Ne yazık ki maaş geç, kira erken geliyor 🙂

Peki yeni bir ev tutarken, bir kiracının nelere dikkat etmesi gerekiyor, biliyor musunuz? Biz, Pudra.com olarak sizin için listeledik! Hadi, başlayalım. 

1. Bütçenizi iyi planlayın. 
Evin kira, aidat, elektrik, su, İnternet gibi sabit giderleri, aylık gelirinizin yüzde 30’unu aşmamalı. Unutmayın, o kirayı her ay ödeyeceksiniz. Maaş geç, kira çabuk gelir derler. İşte buna hazır olun. Bir diğer yandan oturacağınız evin gelecek yılda da zamanlanacağını unutmayın. 

2. Evi ve muhiti iyi tanıyın. Ulaşım seçeneklerine mutlaka bakın. Arabanız olsa bile, evinizin yakınına toplu taşıma var mı, ana arterlere rahat bir şekilde bağlanabiliyor musunuz, oturan insanlar nasıllar, sokaklarda çocuk görüyor musunuz? Arabanız olsa bile, toplu taşımaya dikkat edin demiş miydik?

Bir diğer yandan yemyeşil sokakları, bol ışık alan odaları, güvenlik sistemi ve havuzu ile site içinde bir ev size çok cazip gelebilir. Ancak burada ne kadar zaman geçireceğinizi iyi hesap edin. Sokakları çok güzel görünen, yüksek aidatlı sitede en yakın market, eczane nerede, mutlaka kontrol edin. 

Eski mahalle kültürümüzde neredeyse hemen yan apartmanımızda bir bakkal vardı ve tek bir ekmek için ayağımıza terliğimizi geçirip bakkala gidebiliyorduk ancak yeni dönem sitelerde bu mümkün değil. Sadece 1 şişe süt için 10 blok ötedeki markete gitmek size eziyet haline dönecek, evinizin buzdolabı eve sipariş magnetleri ile dolacaksa, bu yalnızca sosyalliğinizden değil, aynı zamanda sağlığınızdan da olmanıza neden olabilir. Hafta içi her gün çalışıyorsanız; aylık değil, birkaç günlük ev alışverişiniz için bile arabaya binmek zorunda kalıyorsanız, o ev sizin için uygun değil, demektir. Üstelik aidatınızı yükselten o havuza da giremeyeceksiniz, değil mi? 

3. Aidatın içine dahil olanları iyi hesap edin. Örneğin, aidatı düşük ancak ısınması zor, Kuzey cephesindeki kombili bir evin ısınma masrafı kışın çok yüksek olabilir. Bu, yüksek görünen ancak sabit aidatlı bir evden daha pahalıya gelecektir. Bir diğer yandan merkezi sistemli evlerin ısınması her zaman daha kolay olur. Çünkü binadaki herkes aynı derece ısıtıldığından, özellikle ara kattaysanız, kışın evde fatura derdi olmadan tişört ile dolaşma imkanınız olur. Ancak herkesin kendine ait kombisinin olduğu binalarda, her apartman sakini kombiyi farklı derecelerde açabilir veya hiç açmıyor olabilir. Bunlar özellikle alt, üst ya da yan komşularınız ise, siz de kombiyi “köklemek” zorunda kalabilirsiniz. 

4. Ev sahibi ile iyi anlaşın.
Kiralamayı düşündüğünüz evin bir sahibi var, biliyorsunuz ve kira miktarında anlaşsanız bile o kişi ile anlaşamama ihtimaliniz var. Öncelikle saygıyı elden bırakmayın. Amcanız, teyzeniz veya yeğeniniz yaşında olsa bile ev sahibi ile her zaman hanım, bey hitapları ile konuşun. Amcacım, teyzecim, canım, güzel kızım hitaplarını sonraya bırakın. Bir diğer nokta ise, ev sahibi eve yakın oturuyor mu, aranızda bir emlakçı olacak mı yoksa her işi aranızda mı halledeceksiniz? İşte burası kilit. Bunlara mutlaka dikkat edin. Özellikle belli bir yaşın üstündeki ev sahipleri ile anlaşmak zor olabilir. 

5. Önceki kiracı ile konuşma fırsatınız varsa, kaçırmayın.
Evin ya da muhitin genel özellikleri, varsa sıkıntıları ya da avantajları; hepsini eski kiracıdan öğrenme fırsatınız var. Genelde bu bilgi gizlidir ancak birçok ev sahibi, kiracısından izin alarak, onlar henüz evdeyken evi gezdirebiliyor. Bu durumda onlarla sohbet imkanı bulabilirsiniz.

6. Evi kiralamaya karar verirseniz sözleşmeye çok dikkat edin.
Maddelerin her birine dikkat edin. Özellikle ekli sözleşmelerde, eklerin ana sözleşmeye eklenip eklenmediğini iyi kontrol edin. Bilmeden, tamamen bağımsız bir sözleşmeye imza atabilirsiniz. 

Bir diğer yandan işin pek güzel bir yanı olmasa da haber vermemiz gerekiyor: Emlakçılar her kiralamada ya da satışta hem kiracıdan hem de ev sahibinden komisyon kazanırlar, bunu biliyorsunuz. Özellikle çok fazla gayrimenkulü olan ev sahipleri sürekli ve birebir olarak serbest bir emlakçı ile çalışıyorsa, buna dikkat edin. Çünkü, işin içine her serbest emlakçıyı katmasak da bazı serbest emlakçılar, düzenli ve uzun yıllar oturacak kiracılardan pek hoşlanmıyor çünkü bu durumda o evden uzun süre tekrar komisyon kazanamıyorlar. Bu nedenle bu emlakçılar (özellikle yaşlı) ev sahiplerinin haberi bile olmadan belli şikayetler ortaya koyarak kiracıyı hemen evden çıkarabilmek için çeşitli feragatnameler, özel sözleşmeler sunabilir. Bu şartlar söz konusu olursa, zaten sıkıntılı başlayan kiracılık süreciniz daha da sıkıntılı devam edecektir. Bu nedenle evi kiralarken birkaç kere daha düşünün. 

7. Taşınma aşamasında binadakiler ile iyi ilişkiler kurun. 
Yeni bir eve, yeni bir hayata başlıyorsunuz ama bu yaşam alanında sizden başka uzun süredir oturan başka insanlar da var. Taşınma sürecinde mutlaka yönetim ya da yönetici ile iletişim kurun. Genel programınızdan haberdar edin. Bu aralıkta geç saatlerde çok ses çıkarmamaya dikkat edin. Taşınma nedeniyle anlayışla karşılayacak olsalar da ilk etapta komşularınıza iyi bir izlenim bırakırsanız, uzun vadede karşılıklı anlayış içerisinde yaşarsınız. 

ETİKETLER: , , , ,
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: